fredag 26 september 2014

Vänder kommer att hända med jobben, Löfven?


 
Frågan är var den viktiga jobbfrågan kommer att ta vägen i Löfvens politik. Alliansens utgångspunkt var i alla lägen att prioritera jobbfrågan. Motivet för prioriteringen var flera. Dels att jobb ger individen möjlighet att själv bestämma och planera över sitt liv dels ett samhällsperspektiv, med fler personer som arbetar ökar resurserna till det gemensamma. Valresultatet innebär en risk för att de rödgröna kommer att välja en politik där platser och åtgärdsprogram ersätter riktiga jobb.

När fler har ett arbete att gå till på morgonen skapas inte bara självkänsla, självständighet och sammanhållning utan för varje extra arbetad timme skapas resurser som vi tillsammans kan investera i mer kunskap i skolan, bättre järnväg och en tryggare vård.

Den politik Socialdemokraterna gick till val på medför att först slå ut jobb för att sedan ersätta dem med platser i olika åtgärdsprogram. Till exempel arbetar en stor del av alla unga som precis fått jobb i just den sektorn som Socialdemokraterna vill straffbeskatta, genom att höja restaurangmomsen och göra det 40 000 kronor dyrare per år att anställa ungdomar. Sammantaget hotar Socialdemokraternas politik uppemot 90 000 jobb.

Det enda Socialdemokraternas vallöfte erbjuder dem som riskerar att bli av med sina jobb är en rundgång i olika system där de kan erbjudas plats i åtgärdsprogram efter åtgärdsprogram. Socialdemokraternas vägval riskerar att medföra att en rödgrön regering abdikerar från strävan efter att Sverige ska skapa fler jobb, till förmån för att fördela de jobb som finns och när de försvinner ersättas dem med åtgärdsplatser. Sverige riskerar att få är en politik som låser ute människor från arbetsmarknaden.

Efter höstens val kan Socialdemokraterna inte ensamma göra anspråk på regeringsmakten. Vänsterpartiet och Miljöpartiet står historiskt nära varandra vilket lägger grunden för Socialdemokraternas fortsatta vänstervandring. Sammantaget hotar de två radikala vänsterpartiernas politik mellan 70 000 och 140 000 jobb. Är det dessa jobb som kommer bli priset för Stefan Löfvens vänsterregering?

Trots den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget går idag över 300 000 fler till jobbet jämfört med 2006. Vad kommer Socialdemokraterna att säga till alla de som riskerar att förlora sitt jobb?