fredag 15 juni 2007

Trafikutskottet i Stockholm med Vägverket

Torsdagen den sjunde juni visade Vägverket aktuella projekt i Stockholm för Trafikutskottet. Mitt bestående intryck av dagen är att Stockholm har ofantligt stora behov av utbyggd infrastruktur. Trots att Stockholmsregionen växer så att det knakar är de infrastrukturella satsningar från regering och riksdag under de senaste 12 åren mycket sparasamma. Den planering som nu görs är akut men jag uppfattar att ringen runt Stockholm och satsningen på Citybanan inte är tillräckliga. För att möta framtidens behov behövs ytterligare utbyggnad av såväl järnväg som pendeltåg, tunnelbana och vägar. Det kommer jag att arbeta för.

torsdag 14 juni 2007

Trängselskatt

Idag, 14/6, har riksdagen under fem timmar debatterat Alliansens förslag till trängselskatt. Debatten har stundtals varit förvirrad och blickat mer bakåt än framåt. För mig är ett bifall till Alliansens betänkande det ända rätta. Förslaget innebär att folkomröstningens ja till trängselskatt följs, intäkterna från trängselskatten stannar i regionen för att bygga ut infrastrukturen och därmed förbättra miljön. Jag ser verkligen framemot den dagen ringen runt Stockholm är finansierad och byggnationerna av ringens alla delar är påbörjade.

tisdag 12 juni 2007

Kultur på väg

Veteranbilar är fantastiska! I dag har jag besökt Motorhistoriska Riksförbundets, MHRF, konferens om det fordonshistoriska kulturarvet. Veteranbilar är ett stort nöje med fler än 100 000 bilägare. Jag delar MHRF:s uppfattning att också veteranbilar bör omfattas av bilbesiktning. Förare av veteranbilar är för det mesta mycket rädda om sina bilar och likaså medvetna om att deras bil fungerar annorlunda än de moderna bilarna. Fast detta räcker inte, bilen bör också vara trafiksäker. Självklart skall ingen veteranbil utrustas med moderniteter utan behålla sin ursprungliga karaktär. Detta gör att besiktningen bör ske utifrån kriterier anpassade för veteranbilar.
Resan tillbaks till Riksdagen skedde i en veteranbil. Jag hade turen att få åka med i en Rolls Royce från 1920-talet därmed uppfylldes två av mina drömmar - att åka Rolls Royce och veteranbil.

Demonstration och lön

I går, den 11 juni, vid Stockholms kommunfullmäktige äntrades åhörarläktaren av medlemmar från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. De formligen välde in med affischer och rop om högre löner. Målgruppen för deras demonstration var ledamöterna i Stockholms Kommunfullmäktige. Jag är mycket tveksam till deras agerande och hoppas innerligt att det inte fanns någon lärare i samhällskunskap bland demonstranterna För det första vände de sig till fel målgrupp, det är inte den politiska församlingen i Stockholms stad som beslutar om medarbetarnas löner utan dessa förhandlas i vanlig ordning mellan arbetsgivarorganisation och fackförbund. För det andra och viktigaste argumentet störde de mötesordningen. Om lärarna vill väcka sympati och politiskt engagemang för sina yrkesfrågor finns andra vägar att gå, exempelvis boka tid för ett personligt möte hos skolborgarådet, de olika partigrupper eller enskilda ledamöter.