tisdag 12 september 2017

Grattis Höyre!

De norska väljarna har gett Höyre förtroendet att styra landet fyra år till. Grattis Erna Solberg!

Det Socialdemokratiska Arbetarpartiet sågs av många som en given vinnare i valet men väljarna ville något annat när det blev dags att rösta.

Förtroendet för det norska miljöpartiet, Miljöpartiet de Gröna, är i botten och partiet verkar hamna under fyra procentspärren och däremed bli utan mandat i Stortinget.

Opinionssiffror är en sak och valresultat något annat. Valet i Sverige är långt ifrån avgjort med ett år kvar till valet. Vi Moderater kommer att tillsammans med Alliansen arbeta för att få väljarnas förtroende valet 2018.

söndag 10 september 2017

En obegriplig (s)katt för privata sjukvårdsförsäkringar


Socialdemokraterna tvekar inte inför några skattehöjningar, oavsett hur de drabbar - företag, individer eller statskassan. Ett av de senaste förslagen i raden av skattehöjningar är förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar tecknade av arbetsgivaren.

Idag har cirka 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring varav 70 procent får den betald av arbetsgivaren. Detta innebär att privat sjukvårdsförsäkring är allmänt utbrett bland såväl privatpersoner som företag. Genom att hälso- och sjukvård finansieras via hälso- och sjukvårdsförsäkringen minskar den offentliga kostnaden för hälso- och sjukvården. Regeringens föreslagna skattehöjning bidrar därmed till att driva upp kostnaden för den skattefinansierade hälso- och sjukvården.

Arbetsgivare som erbjuder sina medarbetare en privat hälso- och sjukvårdsförsäkring uppfattas ofta som attraktiva utöver att försäkringen gör det möjligt för arbetstagarna att få vård snabbare än vad den offentliga vården kan erbjuda. De privata hälso- och sjukvårdsförsäkringarna är inget hot mot den offentliga vården, snarare bidrar de till att färre personer står i vårdköerna och att väntetiden därför kan bli lägre.

Den föreslagna skatten framstår som obegriplig och som ett utryck av ren och skär avundsjuka från den socialdemokratiska regeringen. Förslaget är vare sig rättvist, försvarbart eller logiskt.

 

 

 

 

När sparande ifrågasätts ur ett jämställdhetsperspektiv

Socialdemokraterna går nu vänsterpartiet tillmötes i ytterligare en fråga och höjer skatten på investeringssparkonto. Att argumentet jämställdhet används för att öka beskattningen av sparande är än ren skär socialism när den är som sämst. Höjningen av skatten på investeringssparkonto är ännu en i raden av alla de skattehöjningar som drabbar vanligt folk. Först genomför regeringen skattehöjningar på arbete för att i nästa skede ge sig på sparande.

Vi moderater anser att det är viktigt att människor kan spara ihop till en buffert men den föreslagna skattehöjningen försvårar för många att bygga upp en egen ekonomisk buffert. Investeringssparkonto är en bred sparform med 1,8 miljoner kontoinnehavare som alla drabbas av ytterligare en skattepålaga.

Många svenskar har övergett fondkonton och pensionsförsäkringar till förmån att spara i ISK så höjer socialdemokraterna skatten på den. Det är att lurar folk - i ena sekunden säger finansministern att här skall du spara för att i nästa sekund höja skatten. För inte kan det väl vara så att Socialdemokraterna inte vill att människor skall ha ett eget sparat kapital?