torsdag 17 november 2011

Vitrysk kritik är positivt

Efter att personligen tjänstgjort som valobservatör under det vitryska presidentvalet, blivit jagad på Frihetstorget och fått mina foton utraderade är mitt förtroende för den politiska regimen i Vitryssland utraderad. När jag nu läser att den statsägda vitryska television anklagar den svenska ambassaden i Minsk för att läcka hemlig information kan jag inte ta detta på allvar och hoppas att inga andra heller gör detta.

I söndags kväll visade vitryska statliga televisionen ett inslag om Sverige i sin nyhetssammanfattning. I inslaget anklagas Sverige och EU för att ge pengar till vitryska NGO:s och MR-organisationer.
Tyvärr är attacker på EU-länder vanligt förekommande ganska i statliga vitryska media, särskilt i detta söndagsmagasin. Under innevarande års första månader fördes till exempel en negativ kampanj mot den polske utrikesministern Radoslav Sikorski.

Det faktum att Sverige, liksom EU, sedan flera år stöder det civila samhället är ingen nyhet, och detta stöd är något som ibland väcker ogillande från officiellt håll i Minsk. Den vitryska regimens agerande visar med all tydlighet vikten av att demokratiska länder inte får glömma vad som pågår i Vitryssland utan fortsätta stödja de goda krafterna som arbetar för en utveckling mot öppenhet och demokrati.