torsdag 28 september 2017

Missnöjespartier är sig lika varehelst de dyker upp


Vid det tyska valet till Bundestag deltog jag som valobservatör på uppdrag av OSCE PA. Valet förlöpte väl i enlighet med internationella konventioner och den tyska grundlagen. Medborgarnas rättigheter, integritet och demokratiska principer beaktades fullt ut. Vad som däremot slog mig i mötet med de partier som deltog i valet var att ett parti särskilde sig från de övriga i sin retorik. Retoriken var på intet sätt ny, tvärtom ytterst välbekant.

Det råder enligt partiet åsiktsförtryck, media vägrade publicera deras material, de fick inte arrangera debatter och möten, de fick inte hyra lokaler. Dessutom är media korrupt liksom politik och myndigheter. De allena står på medborgarnas sida och arbetar för att avslöja oegentligheterna som pågår i det tyska samhället gentemot vanliga människor. Invandrare ser de som ett hot gentemot det tyska samhället, kulturen och medborgarna. Vilket är partiet? Alternative für Deutschland (AfD) systerparti med de svenska Sverigedemokraterna (SD). Som jag nämnde kändes argumentationen igen, problembeskrivningen och förslagen till lösningar. Min slutsats är att dessa så kallade missnöjespartier, oavsett var de dyker upp använder liknande retorik.

En majoritet av väljarna genomskådar vad partier som AfD och SD står för och finner deras politik osmaklig. Ett parti som har sin politiska hemvist i misstro, bristande tillit och respekt för andra människor har aldrig någon sin bidragit till en positiv samhällsutveckling och det kommer de inte att göra nu heller.