måndag 20 augusti 2007

Skrämmande om Brännskyrkas bibliotekarier

Allt verkar inte stå rätt till här i Hägersten där jag är bosatt. För en tid sedan skrev två bibliotekarier på Brännkyrka gymnasium en debattartikel i Biblioteksbladet i vilken de hävdar att de som ansvariga för medieinköp och informationsvägledning skulle vägra ta in böcker som behandlade kommunismens allvarliga brott http://www.biblioteksforeningen.org/bbl/bbl2007/Biblioteksbladet_nr5_2007.pdf

Denna politiserade inköpspolicy har den alltid läsvärda utrikeskorrespondenten Kjell Albin Abrahamsson turligt nog uppmärksammat. I Expressen går han till attack mot de två historierevionisterna på Brännkyrka gymnasium. http://www.expressen.se/debatt/1.802848/bibliotekarierna-som-ljuger-om-kommunismens-brott

Jag kan inte annat än helt instämma i den mycket befogade kritiken om bristen i dagens skolundervisning. På samma sätt som det är självklart att elever som gått ur grundskolan ska kunna stava, räkna och läsa, måste elever i gymnaiset känna till en så central del av den blodiga 1900-tals historien som de kommunistiska förbrytelserna. De två bibliotekarierna missar helt målet när de menar att en upplysning om kommunismens förbrytelser skulle vara ett uttryck för högervridning . På vilket sett kan det att anses vara höger att känna till de ohyggligheter och det enorma förtryck som ägt rum i bland annat Kina, Sovjet och Vietnam under kommunismens totalitära flagg? Jag undrar vilken typ av källor och litteratur de två biblitekarierna, i sin roll som informationsvägledare, serverar de elever som vill ha saklig information om Stalintiden eller om vad som hände i Kina under Det stora stegen framåt och Kulturrevolutionen?

Om inte följande bok finns på Brännkyrka gymnasium kan jag varmt rekommedera författarinnan Jung Changs bok Vilda Svanar, en bok som ger en ögonvittnesskildring av hur det var att leva i Kina under Maos kommunistiska diktatur präglad av ständig misstänksamhet och risk för att bli satt i omskolningsläger.
Dessutom finns det excellenta verket Den röde tsaren och hans hov av Simon Sebag Montefiore. Detta verk finns emellertid på Brännkyrka gymnasium. Genom omfattade arkivforskning och många intervjuer med närstående personer till Stalin, har Sebag Montefiore kunnat dokumentera och kartlägga epoken Stalins tid med dess ohyggliga brutalitet, arbetsläger, utrensningar och folkmord.

Inga kommentarer: